top of page
Anna Cazita

4 saker du bör göra i slutet av graviditeten för att vara förberedd på förlossningen



1. Packa väskan

Det finns hur många packlistor som helst på nätet av varierande längd. Vissa tycker att man ska vara förberedd på att stanna en längre tid på sjukhuset medan vi föreslår det motsatta.


Det finns två anledningar till det; först och främst så vill du inte släpa runt på en massa saker som du antagligen inte kommer använda. Vissa saker som folk tar med sig blir nästan ohygeiniska att ha i närheten av en förlossning.


Det jag lärde mig av min första förlossning var att man till och med ska vara beredd på att slänga kläder man hade under förlossningen. Vissa fläckar går helt enkelt inte bort.

Vi gjorde också som många andra och tog med oss godis, snacks och underhållning.


Det är inte något vi kommer göra nästa gång. Underhållningen på telefonen räcker för den lilla tid som behöver fyllas ut och i alla fall på Södersjukhuset får man tillräckligt med mat och dryck för att godis och snacks inte kommer behövas igen.


Jag går mer in på det här med livsmedel nära förlossning under punkt 2 nedan. Dock kommer jag ta med mig sportdryck med elektrolyter nästa gång vilket du även kommer förstå under punkt 2. Så nästa gång det är dags att förbereda för förlossningen kommer jag använda den packlistan jag tidigare har sammanställt.



2. Läs om livsmedel som kan hjälpa förlossningen på traven

Jag kommer som tidigare nämnt att ta med mig sportdryck med elektrolyter till min nästa förlossning. I Evas inlägg om bikarbonat så förklarar hon varför det är bra. I hennes studie undersökte dom om bikarbonat kan hjälpa en förlossning som har stannat upp men det är även studie i Norge som nu är på gång att starta där man undersöker om man även kan använda bikarbonat i förebyggande syfte.


De allra flesta har läst om olika livsmedel och främst drycker som vissa påstår kan starta din förlossning. Först och främst har de allra flesta av dessa inga vetenskapliga bevis för att vara effektiva. Vi på Doktor Eva har även tagit en strid mot den populära förlossningsdrinken som man ser många influencers dricka när de vill få igång sin förlossning.


Denna drink som innehåller ricinolja kan till och med vara skadlig och bidra till syrebrist under förlossningen både hos mamma och barn. Läs om myterna om livsmedel som startar din förlossning i inlägget nedan.


Men även om det finns mycket myter inom ämnet så finns det vissa livsmedel som du med fördel kan inta innan en förlossning, t.ex. rödbetor. Läs om livsmedel som hjälper dig nitratladda inför förlossningen i inlägget nedan om bikarbonat.




3. Informera dig om allt från början till slutet på en förlossning

Kunskap kan ge dig trygghet under förlossningen. Många kvinnor upplever att de inte har fått tillräckligt med information i samband med sin förlossning men allvarligt talat har vi ett eget ansvar att informa oss om vad som händer runt vår förlossning.


Här har du våra inlägg om förlossningens faser:


Det finns de inom doula-världen som anser att dessa faser är ett “missförstånd” och inte finns på riktigt. Det man måste komma ihåg är att de är vetenskapliga förenklingar av vad som händer under en förlossning, men varje kvinna går igenom dessa stadier när hon föder vaginalt.


Genom att ha en viss koll på dessa stadier så kan man även få hjälp på traven att förstå vad läkare och barnmorskor säger om något inte går precis som det ska. Vi har till exempel fått frågor om vad uttalanden gällande sista fasen och bäckenet betyder.


Annars är induktioner ett typiskt sådant ämne som kvinnor inte anser sig få tillräcklig information om. Därför har vi sammanställt en hel kategorisida på DoktorEva.com där vi samlar alla våra inlägg om induktioner. Här finns all information du kan tänkas behöva.


För dom som går över tiden så är hinnsvepningar något som ofta diskuteras. Detta med hinnsvepningar är ganska på modet men det har väldigt svag vetenskaplig bevisning för att vara effektivt. Läs mer om hinnsvepningar nedan.


Sedan måste du fundera lite på smärtlindring innan förlossningen och kanske till och med skriva ned dina önskemål i ditt förlossningsbrev (om du vill ha ett sådant).


Vissa kvinnor vill ha all smärtlindring redan från start medan andra har kanske för höga tankar om sin smärttröskel. Jag var en av dom sista. Jag hade inte planerat alls att få en epidural men eftersom jag blev inducerad och fick väldigt kraftiga värkar så blev det så ändå.


Huvudsaken när det gäller smärtlindring är att ha ett öppet sinne och ta det som det kommer. Läs på lite innan om vad de olika innebär och om de har några nackdelar. Det viktigaste är i slutändan att du orkar ta dig igenom förlossningen.


Inom doula-världen har man ofta alternativa tankar om smärta och smärtlindring vilket ofta kan bli väldigt moder jord och abstrakt. Tyvärr är dessa röster tydligaste på internet nu för tiden. Det du ska komma ihåg är att du måste välja det som är rätt för dig. Du ska känna dig trygg och smärtan ska vara hanterbar för just dig under förlossningen. Släpp alla tankar om hur vissa säger att det “ska vara” att föda barn.


Även för smärtlindring har vi valt att sammanställa en hel kategorisida så där kan du hitta alla våra inlägg om smärtlindring.


4. Förbered dig mentalt

Det sätt jag rekommenderar att du förbereder dig inför förlossningen kan mycket väl vara det som är mest annorlunda jämfört med andra röster online. Profylaxkurser är något många går på idag men jag anser att de inte behövs.


En annan sak är att inte lyssna på en massa historier om förlossningstrauma, de skapar bara hjärnspöken. 90% av alla förlossningar går bra och anses vara normala, så med största sannorlikhet kommer det gå bra för dig också.


När det gäller andning så skulle jag säga att vanlig meditation och yoga räcker alldeles utmärkt. Den typ av andning kan kännas mycket mer naturlig och inte lika konstgjord. Utöver det rekommenderar jag att du läser lite om sportpsykologi och att förbereda sig, till exempel, inför ett maraton. Det finns en del bra förslag där.


Några exempel är att gå in i förlossningen med rätt inställning, att inte försöka kämpa emot eller att ge upp. Lyssna och samarbeta med din barnmorska. Fokusera på det du gör men se till att fylla på med energi när du kan, redan från start. Glöm inte att försöka vara positv genom förlossningen också, ett leende eller att skratta kan faktiskt ge dig lite extra energi.


Sammanfattning

Ta en titt på de fyra punkterna så kommer du vara så förberedd du kan vara. Glöm inte att försöka njuta lite av sista tiden innan förlossningen även om symptom spökar.


Genomför en graviditetsfotografering, filma magen när bebisen sparkar, eller något annat så du kan komma ihåg en tid i livet som faktiskt är väldigt kort.


Som jag nämnde är allra flesta förlossningar helt normala så det kommer din också vara med största sannorlikhet!

Comments


bottom of page