top of page
Anna Cazita

Den enda packlistan du behöver inför BB

Uppdaterat: 25 okt. 2022



💡 Den här packlistan har vissa rekommendationer som du inte hittar på andra listor (baserat på forskning och lång erfarenhet från vården) så det är verkligen den enda packlistan du behöver.


Snart är det dags! Den dagen då äventyret att bli förälder (eller bli förälder igen) börjar på riktigt. Du har gått och väntat i vad som känns som hundratals månader och att packa väskan kan få det att kännas mer verkligt än någonsin.


Antalet packlistor inför BB är många och de är dessutom ofta rätt långa. Sanningen är den att du kommer behöva mycket färre saker än du tror. Tiden på sjukhuset kommer passera snabbare än du tror och har förlossningen gått bra så kommer du kunna lämna sjukhuset bara timmar senare. Om det är fallet så kommer du ångra att du släpade med dig halva hemmet. Så motstå impulsen att bo in dig på sjukhuset och försök istället att åka hem så snart du kan.


När ska man packa BB-väskan?

Det här är självklart lite individuellt och beror först och främst på hur graviditeten har gått hittills och hur många barn du bär på. De flesta bebisarna föds efter vecka 37 så om allt har gått bra så kan du vänta med att packa väskan till vecka 35 eller 36. Om du vill börja tidigare kan du till exempel packa ner bebisens saker, då du inte kommer behöva dessa under slutet av graviditeten.

Har du däremot haft komplikationer under graviditeten eller om du väntar tvillingar så kan det vara skönt att packa väskan så tidigt som vecka 30. Det är visserligen omöjligt att förutspå när du kommer föda även om du har haft komplikationer men att packa väskan kan vara ett sätt att förbereda sig mentalt inför det som kommer. När det gäller tvillingar så föds de ofta tidigt, ungefär hälften av tvillingar föds innan vecka 36.


Det här är allt du verkligen behöver

Till bebisen
  • Babyskydd eller bärsele (beroende på hur ni ska ta er hem från sjukhuset)

  • Ytterkläder (baserat på årstid såklart) och liten bomullsmössa så bebisen håller sig varm på vägen hem (det finns dock bebisar som vägrar ha mössa på sig redan från början, speciellt om bebisen har hår på huvudet)

  • En babyfilt (det kommer finnas lakan på sjukhuset såklart men det kan va mysigt att ta med en egen filt att ha när allt lugnat ner sig)

  • 2-3 sparkdräkter eller pyjamasar (gör det så enkelt för dig som möjligt och vänta med söta outfits tills du kommer hem och känner dig mer bekväm)

  • Om du inte vill amma så kan du ta med ersättning och en nappflaska

  • Blöjväskan kan med fördel tas med till förlossningen redan så att du har vad du behöver för att byta blöjor om det behövs på vägen hem. På förlossningen finns det dock blöjor och sånt du behöver för att byta blöjor på plats.

Allt till bebisen rymmer alltså i blöjväskan förutom transportmedlet hem (babyskydd eller vad ni nu behöver).



Till dig som mamma
  • Riktig sportdryck med elektrolyter (alltså inte läsk, juice eller energidryck, eftersom drycker med elektrolyter ofta innehåller bikarbonat som hjälper till lite att motverka mjölksyra under förlossningen. Läs om samarin-studien på SÖS här där bikarbonat också testades)

  • 1-2 stycken mjukisbyxor eller leggings

  • Längre kofta (tunn sådan på sommarhalvåret och tjockare sådan på vinterhalvåret)

  • 2 stycken Amningslinnen eller toppar

  • Pyjamas med knäppning om ni tänker på sova på BB ett par nätter. Knäppning gör det lättare att amma smidigt.

  • 1-2 stycken amnings-BH

  • Mobil, laddare, plånbok

  • Tandborste och andra mest nödvändiga hygienartiklar (lämna sminket och parfym hemma)

  • Det rekommenderas av många listor att ta med tofflor men om du åker till sjukhuset i skor som är lätta att ta av och på som lättare gympaskor så slipper du det. Finns en chans att du inte ens kommer använda tofflorna som du tog med.

Till partnern

  • Ett ombyte

  • Sovkläder eller pyjamas

  • Mobil, laddare, plånbok

  • Tandborste och andra mest nödvändiga hygienartiklar

Det ni packar till dig som mamma och partner kommer alltså inte behöva mer utrymme än en ryggsäck eller liknande. Ta heller inte med dina favoritplagg till sjukhuset då du kan få fläckar på kläderna som kanske inte riktigt går bort och du hellre vill slänga plagget när du kommer hem.


Ta inte med följande

Ta inte med amningstillbehör, nappar och liknande. Vänta med sådana hjälpmedel tills ni kommer hem och vet att det behövs. Det rekommenderas ibland också att ta med kuddar och vetekuddar men egentligen är det ganska ohygieniskt. Sjukhus har dessutom gelékuddar (engångsartikel) som kan värmas upp som en vetekudde.


Generellt är det bättre att ta med så lite saker som möjligt.


Du behöver heller ofta inte ta med snacks eller drycker (förutom sportdryck) då du kommer erbjudas mat och dryck på sjukhuset. Det kan dock variera mellan sjukhus på denna punkt, så bör du prata med din barnmorska om vad som finns tillgängligt på sjukhuset när ni planerar förlossningen. Om du vill ta med dig snacks så bör du planera dessa som inför ett träningspass. Att föda barn är som att springa ett maraton.


Det är också populärt att ta med underhållning till sjukhuset. Detta är självklart väldigt individuellt men du lär behöva mindre underhållning under själva förlossningen än du tror, så då räcker det säkert att bara ha telefonen. Om ni planerar att vara kvar på BB under längre tid än 24 timmar så kan det vara en idé att ta med något att läsa eller att se på.


Det finns även vissa listor som rekommenderar att man tar med sig mjukt toalettpapper till sjukhuset vilket med största sannolikhet kommer bli onödigt. Du kan ha problem att gå på toaletten alls i början och då kan det nästan vara behagligare att kissa i duschen (när det väl går).



Slutsats

Barn har fötts under alla tider utan en massa “bra att ha”-saker så begränsa packningen för att göra vistelsen och sedan transporten hem enklare. När du sedan är förälder (eller om du redan är förälder) så förstår du hur skönt det är när man inte släpar runt på en massa onödiga saker. Är det mot förmodan någon du saknar så kan du med största sannorlikhet lösa det ändå när du är på sjukhuset.


Ta tillvara på tiden på sjukhuset, be om hjälp och ställ hellre för många frågor än för få. Hormoner och känslor är på högvarv efter att barnet föds och det finns inte ett bättre tillfälle än då att be om hjälp.

Comments


bottom of page