top of page

Det ska gravida tänka på under sommaren

Uppdaterat: 25 okt. 2022



Nu är den äntligen här! Vår fantastiska sommar!! Långa soliga och lata dagar och långa ljusa nätter! Hur är det då att vara gravid eller föda under sommaren. Finns det något man bör tänka på, några tips??


Som ni minns så har jag jobbat länge, länge inom förlossningsvården! De senaste somrarna har jag funderat mycket över en sak. Varför föds så många av våra barn under sommarmånaderna nu för tiden?


När jag var ung doktor föddes alla barn (nåja, många av dem i alla fall) i Mars månad. Man sa då att det var ”midsommarungarna” som kom. Man sa att många barn kom till under själva midsommarnatten och föddes sedan i mars.


Ytterligare en sådan ”topp” var sedan i september om än inte lika stor. Det var ”julungarna” som kom då.


Den månad flest ungar föds idag

I Sverige föds ungefär 120 000 barn/år. Vi minns väl alla de braskande bilderna som publicerades om hur platsläget på våra kliniker ser ut under sommaren.


Idag föds många av våra barn i juli och augusti.


Väldigt många!

Ungefär 30% av Sveriges förlossningar sker under dessa två månader.


Det vill säga att ett sedan tidigare känt mönster alltså har brutits. Hur kommer det sig att detta har kunnat ändras så? Och varför?


Jag hör ibland mina patienter säga att man har ”planerat så”. För att familjen ska kunna vara tillsammans med den nya lilla familjemedlemmen under sommaren/semestern.


Sedan får man ju en dagisplats (kanske) i september året efter. Man får ju knappast en dagis plats i november eller februari. Om man inte har tur!



Den svenska förlossningsvården under sommarmånaderna

Ja, jag måste ju erkänna, även vi inom förlossningsvården vill ha semester på sommaren. Vi måste få ledigt och vila upp oss för att orka med resten av året.


Vem är det som jobbar då?

Våra vikarier, de yngsta? Ja, ganska troligt.


Man försöker få oss erfarna ska sprida på våra ledigheter, men trots det så blir det ett naturligt tapp under sommaren. Så är det. Och då föds många (de flesta?) av våra barn…


Det rimmar lite illa tycker jag. Om jag skulle föda barn idag och planera då skulle jag definitivt inte planera att föda i juli, augusti.

Åtminstone inte i storstan.

Det är helt klart.


Självklart har man rätt till och får vård även under sommaren, men det finns en risk att det inte blir riktigt så som man tänkt sig. Många kvinnor blir stressade och olyckliga när det inte riktigt blir som de har planerat.


Att föda på annan ort

En del av de kvinnor jag träffar väljer att föda på annan ort. Många undrar om man får det? Hur är det med ersättning mm? Kostar det? Anta att man har sommarhus, släkt vänner på annan ort? Får man själv bestämma att föda där då? Där det förhoppningsvis är lite lugnare än i storstäderna.


För er som bor i Stockholms området:

  • Om man blir hänvisad av en förlossningsklinik pga platsbrist,

då ersätter Region Stockholm resekostnaderna för dig och medföljaren. Man ersätter resekostnader tur och retur mellan din hemadress och den nya förlossningskliniken.


Du måste då ha ett hänvisningsintyg från förlossningskliniken i Stockholm för att få ersättning för sjukresan.


  • Om du själv väljer att föda på annan ort som typ ditt sommarställe?

Här ersätts resan till och från din vistelseort till närmaste förlossningsklinik. Resan från din hemadress till förlossningsorten ersätts inte. När du själv väljer i vilken ort du vill föda kan du alltså inte få ersättning för resan, exempelvis från din hemadress till ditt sommarställe.


Du får däremot ersättning för återresan från förlossningskliniken till hemorten. Detta gäller när du reser med det billigaste färdsättet, utifrån ditt medicinska tillstånd. För att få ersättning för resekostnaderna behövs:

  • ett intyg om vårdtid

  • ett registerutdrag från skattemyndigheten.

Intyget om vårdtid får du från förlossningskliniken där förlossningen skedde.


Tar alla kliniker emot dig om du normalt inte bor på orten?

Akut sjukvård har vi alla rätt till enligt svensk lag. Det innebär att om du är på ett ställe (sommarhuset, semestern odyl.) och du får värkar eller något annat skulle hända. Då har du alltid rätt till akut vård.


Att dock få ”planerad vård” kan vara svårare.


Om exempelvis förlossningen dröjer och man behöver inducera (starta förlossningen) för man gått över tiden, det räknas inte. I Stockholms regionen måste man vara ”listad” på sjukhuset för att man ska tas emot för något planerat.


Om man planerar att föda på annan ort så är rekommendationen att ta kontakt med den kliniken man tänkt sig föda på och fråga hur just de vill att man gör. I god tid.



Det är ju semestertider, om jag råkar att föda utomlands?

Om du är på semesterresa och något händer?


Då täcker det europeiska sjukförsäkringskortet alla medicinska kontroller och all vård i samband med graviditet och förlossning.


Om du skulle föda för tidigt / oplanerat under en utlandsresa i EU-/EES-länderna, Storbritannien och i Schweiz får du med det europeiska sjukvårdskortet medicinskt nödvändig vård i samband med graviditet och förlossning.


Det europeiska sjukvårdskortet accepteras inom den offentliga hälso- och sjukvården.


Du betalar samma klientavgift för vården som personer bosatta i landet. Med tillfällig vistelse avses vanligtvis en utlandsvistelse som varar mindre än sex månader.


Vad händer om jag råkar föda på flyget?

Att någon föder barn ombord på ett plan är mycket ovanligt, det händer dock.


De flesta flygbolag har regler kring hur sent i graviditeten man får flyga och måste man ändå sätta sig på ett plan som höggravid så måste man oftast ha ett intyg från sin läkare.


Det är också mycket beroende på hur lång flygresan är.


Det är ju en stor skillnad mellan att åka 1 timme inom Sverige/Norden mot att exempelvis åka över Atlanten i många timmar. Skulle det dock hända, att man faktiskt föder ombord, ger många flygbolag den nyfödda bebisen en rejäl välkomstpresent. Hen har tidigare ofta fått obegränsade flygresor med bolaget under resten av sitt liv 😊.


Ryktena säger att samma sak även gäller inom SL-trafiken i Stockholm.

undrar om det är en skröna???


Hoppas ni har haft en trevlig midsommar och får en härlig sommar!

Vänliga hälsningar,

Doktor Eva





bottom of page