top of page

Bikarbonat kan hjälpa din förlossning



Veckan som gått har jag varit inbjuden talare på ett stort läkarmöte i Oslo (digitalt men ändå). Norrmännen var dock på plats på Grand Hôtel i Oslo. Norrmännen är på väg att starta en stor studie som handlar om att inducera förlossning (SAINT-studien).


Det som är spännande, och varför jag blev inbjuden att tala var för att man läst och tagit del av mina studier om bikarbonat under förlossningen.


När vi drev ”Samarin studien” liksom ”Giving Birth projektet” så gav vi bikarbonat (Samarin) som en behandling vid avstannad förlossningsprogress, värksvaghet.


Norrmännen har tänk annorlunda. De kommer att försöka ge bikarbonat som en förebyggande behandling var fjärde timme under förlossningar som inducerats. Så spännande!


Kommer ni ihåg hur jag kom på detta med bikarbonat? Detta inlägg är en liten påminnelse!!


Svenska olympiska kommitténs råd för hur idrottsmän ska tänka inför en hård ansträngning

Bikarbonat finns i kryddhyllan i din vanliga matbutik och inköpskostnaden är bara några kronor.


Vid högintensivt arbete, arbetar muskulaturen anaerobt, det vill säga utan syre. Vid anaerob energiproduktion ansamlas mjölksyra i musklerna och det sker en försurning som begränsar prestationen.


Ett sätt att förbättra kroppens egen förmåga att motverka försurning är att tillföra vanligt bikarbonat (huvudingrediens i bakpulver men bakpulver ska INTE användas i stället). Genom att tillföra bikarbonat (0,3 gram per kilo kroppsvikt) ungefär 60–90 minuter innan träning/tävling kan man förbättra förmågan att arbeta högintensivt/mjölksyraproducerande.


Bikarbonaten bör tas med några deciliter vatten.


Historien bakom studien

Jag har ofta medicine studenter som kommer till mig för att göra sina x-jobb, för att bli klara som läkare. Det innebär att de under en termin jobbar i några av mina forskningsprojekt för att sedan skriva en rapport som ska godkännas av KI.


Denna gång var det en kille som kom för att göra sitt student arbete. Han var spjutkastare i landslaget förutom student, och var kanske en av de 4–5 bästa i Sverige.


Utmattad livmoder - värksvaghet

När jag berättar om utmattad livmoder och mjölksyra för idrottare förstår de ofta direkt vad jag pratar om. Inom idrottsvärlden är mjölksyra (laktat) något man mäter och använder vid träning.


Alla har ju sin individuella tröskel som man vill ligga straxt under för att muskelarbetet ska vara effektivt. Min student berättade att hans flickvän sprang 400m också hon i landslaget. ”Varför ger du inte dina patienter bikarbonat när de har höga laktatvärden under förlossningen” var hans fråga.


Det var första gången jag hörde talas om bikarbonat i detta sammanhang.

”Min tjej blandar bakpulver i vatten och dricker innan hon tävlar för att slippa höga nivåer av laktat”.

Är inte det doping undrade jag? Svaret var nej (se noteringen från olympiska kommittén).


Jag började då fundera. Kan detta vara något för oss inom förlossningsvården? Jag kan ju inte ge bakpulver till kvinnor under förlossning att dricka. Det måste ju vara superäckligt.


Då föddes tanken på Samarin.


Jag hade nämligen en kvinna på vår förlossning som drack Samarin för att hon hade sur mage. Jag knyckte bi packsedeln till hennes Samarin förpackning.


Det visar sig att ett litet kuvert med Samarin innehåller 2,3g bikarbonat. Vi valde då att ge kvinnorna 2 förpackningar vilket blev ungefär 5g. Idrottsmännen dricker uppemot 20g, men nackdelen är isåfall en orolig och bullrig mage, och kanske illamående.


Vi höll oss därför till den lägre dosen.


Samarin-studien

Studien inkluderade 200 kvinnor som alla var i behov av värkstimulering (oxytocin) på grund av en avstannad förlossning. Med 100 gjorde vi ”som vanligt” det vill säga vi kopplade ett värkstimulerande dropp och höjde det till adekvat mängd med värkar.


De övriga 100 kvinnorna fick dricka två påsar Samarin , vänta 1h och fick sedan sitt dropp. Skillnaden blev otrolig!


Mjölksyre mängden i fostervattnet sjönk signifikant hos dem som drack Samarin, och en större andel av kvinnorna som druckit Samarin blev normalförlösta. Dessutom mådde deras nyfödda bättre!


Detta har sedan spritt sig som en löpeld över världen.


Idag när jag är på kongresser så kommer människor från alla världens hörn fram och vill prata och ta selfies med mig. Jag har blivit lite av en ”Samarin kändis” 😊.

Nu har alltså norrmännen plockat upp detta tänk, och kommer att göra lite annorlunda. Ska bli superspännande att se deras resultat!



Olympiska kommitténs hemsida om nitrat

Rödbetor, broccoli, ruccola och spenat är exempel på grödor som innehåller mycket nitrat, ett ämne som har visat sig positivt vid långvarigt och högintensivt arbete. I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid vilket påverkar blodkärlen på ett sätt som underlättar syretillförseln till musklerna under arbete.


Syreupptagningsförmågan är ofta begränsande för hur länge man orkar arbeta högintensivt. Svenska forskare har visat att tränade cyklister och triathleter som nitratladdar i tre dagar förbrukar tre till fyra procent mindre syre när de genomför ett cykelarbete på 200 watt.


En brittisk forskargrupp har dokumenterat att försökspersoner orkar cykla, på en konstant belastning, hela 16 procent längre tid efter sex dagars nitratladdning. För att uppnå de prestationshöjande effekterna av nitrat behövs inte heller några orealistiska mängder, cirka en halvliter rödbetsjuice eller motsvarande mängd koncentrat.


Det som är synd är ju dock att rödbetsjuice är så förskräckligt äckligt, tycker jag! Det smakar gammal jordkällare!


Påpekas bör också att många sportdrycker innehåller idag bikarbonat. Kanske något att ta med till förlossningen när det är dags att föda?


/Doktor Eva



bottom of page