top of page

Vad är foglossning? Varför det händer, symptom och behandling

Uppdaterat: 12 sep. 2023

Innehåller en affiliate-länk. Som affiliate-partner med Amazon.se så tjänar vi en mindre kommission om du köper produkten.


Vad är foglossning? Doktor Eva


Veckans blogginlägg har jag tänkt ska handla om bäckenbesvär under graviditet.

AFA försäkringar gjorde en sammanställning november 2022. Så här står det på deras hemsida:


Graviditetsrelaterade sjukdomar och besvär är den tredje vanligaste orsaken till både kort- och långvarig sjukfrånvaro för kvinnor mellan 16 och 45 år. Hälften av sjukfallen beror på foglossning, det vill säga rygg- och bäckensmärta, och oftast drabbas anställda inom handeln och i vården.

Diagrammet visar att 50% av sjukskrivningarna med graviditetsrelaterade diagnoser beror på foglossning under graviditet, förlossning och barnsängstid, det vill säga rygg- och bäckensmärta.


Det gäller både kort- och långvarig sjukfrånvaro.


Ihållande kräkningar under graviditeten(hyperemesis) är näst vanligast och står för 15% av den korta och 24% den långa sjukfrånvaron. 8 respektive 5% beror på förvärkar och hotande förtidsbörd.


Foglossning (symfyseolys) eller ”bäckenuppluckring”

Kärt barn har många namn! De flesta vet ju att det är vanligt att man får ont i ryggen under graviditet. Framför allt om man har ett tungt jobb, men också ett jobb som innebär mycket stillasittande. En del gravida upplever symfysiolys som något mycket smärtsamt, medan andra knappast märker något av det.


Symfyseolys är ett fysiologiskt fenomen.


Det är vanligt att det börjar någonstans i mitten av graviditeten och att de flesta av kvinnorna blir bättre efter förlossningen. Det förekommer dock även att besvären faktiskt ökar efter att barnet är fött, men det är ovanligt.


Graviditetshormonerna

Graviditets hormonerna (östrogen) tillsammans med hormonet Relaxin påverkar bäckenringens broskfogar och mjukar upp dem. Därmed ”lossnar benen” i bäckenet lite grand från varandra. Detta innebär en normal fysiologisk förberedelse för kvinnan som så småningom ska föda.


Uppmjukningen ökar måtten i bäckenets in- och utgång med så mycket som 1–2 cm. Meningen är alltså att det ska underlättar för kvinnan att föda.

 

Relaxin

Relaxin är ett hormon som upptäcktes av en forskare vid namn: Doktor Fredric Hisaw 1926.


Han påvisade hormonets uppmjukande effekt och möjlighet att expandera symfysen just före förlossning. Relaxin tros förmedla ökad flexibilitet och elasticitet i ligamenten som utgör symfysen. Man antagot att relaxinnivåer korrelerar med den svåra bäckensmärta och överdriven ledinstabilitet som ses hos kvinnor med svår symfysiolys under graviditeten.


Idag vet vi att det finns flera former av Relaxin. Samtliga däggdjur har relaxin, (Relaxin family peptides and their receptors, 2013) högre primater såsom människan har flera former av hormonet. Den avslappnande effekten uppnåddes bara hos individer med samtida höga nivåer av östrogen.


Relaxin bildas hos kvinnan av äggstockarna och placenta. Även icke gravida kvinnor bildar en liten del i äggstockarna vid ägglossning. Relaxin bildas även av mannen i prostata och utsöndras med sperma. Man tror är att detta hormon också associerar till att på något sätt underlätta befruktningen.


Under graviditet verkar Relaxin som en tillväxtfaktor för livmodern, vaginan, bröstkörtlar och bröstvårtor. Det verkar även uppmjukande på bäckenbenet och livmoderhalsen, samt bidrar till de kardiovaskulära förändringar som uppstår. Östrogen verkar förändra dess uttryck, och förstärka dess roll som tillväxtfaktor.


Så snart barnet kommit och kvinnans hormonnivåerna återgår till det icke-gravida tillståndet så stelnar broskfogarna pånytt och benringen blir mer stabil. Det innebär att en tid efter att man fött barn så brukar bäckensmärtan bli bättre och till och med försvinna.


Hur känns foglossning?

Smärtan sitter ofta över symfysen, samt bak i ländryggen och korsryggen. Kvinnor beskriver även att det gör ont i skinkorna, ljumskarna, på fram och baksida av låren. Kvinnor med symfysiolys kan ofta inte gå fort, ta långa kliv eller har det jobbigt att gå i trappor.


Varför får en del så mycket symptom?

Vissa kvinnor får helt enkelt jätteont. Jag har några gånger i mitt yrkesverksamma liv träffat kvinnor som mer eller mindre blivit invalidiserade av sina besvär. En del blir hjälpta av kryckor, men några har faktiskt haft det så jobbigt att de har blivit rullstolsbundna.


Varför vissa kvinnor får det jobbigare än andra är fortfarande oklart. Man har i studier visat att kvinnor med tidigare ryggbesvär ofta drabbas av symfysiolys.


Kan man förvärra sin foglossning?

Ibland kan vanliga, dagliga aktiviteter förvärra symtomen. Många beskriver att de får mer ont av att ligga på rygg eller att vända sig i sängen. Att sitta länge eller att stå länge förvärrar också ibland symtomen.


Smärtorna är ofta jobbigare på natten vilket leder till dålig sömn. Detta leder i sin tur till sjukskrivning. Detta är nog förklaringen till att så stor del av sjukskrivningar hos fertila kvinnor sammanhänger med symfysiolys.


Har du dessutom ett tungt arbete så förvärras symptomen.


Kan man göra något för att underlätta??

  • Att ha en vältränad mage och rygg underlättar.

  • Att gå till en sjukgymnast för att få träningsövningar som stärker muskulaturen är bra.

  • En del kvinnor vittnar om att akupunktur fungerar.

  • Bälte – ett elastiskt och lite stramt brett bälte som man bär kring höfterna och som stadgar upp dem. Studier visat att 80 procent av alla gravida med bäckensmärta är hjälpta av att använda ett bälte. Här hittar du ett exempel på ett bälte (*affiliate-länk).

  • Värme och massage kan lindra.

 

Foglossningen vid graviditet lämnar spår på bäckenfogen vid blygdbenet, vilket rättsläkare och arkeologer använder för att bättre kunna köns- och åldersbestämma kvarlevor.


Bäckenets form är könsskiljande, men en blygdbens fog med kvarstående märken efter foglossning säger definitivt att det rör sig om ett kvinnligt bäcken. Detta kan nämligen endast ses på kvinnor som varit gravida och fött barn.

 

Foglossning är alltså något som är mycket vanligt och drabbar många kvinnor. Frågan är om vårt alltmer stillasittande vardag förvärrar detta? Är det annat som påverkar detta och som ännu så länge är en okänd faktor?


Fortsättning följer!

Doktor Eva


*Som affiliate-partner med Amazon.se så tjänar vi en mindre kommission om du köper produkten.

 

 

Commenti


bottom of page