top of page

Hepatos - en galen klåda!

Uppdaterat: 12 sep. 2023



Den här veckan har jag funderat en hel del över ett tillstånd som heter hepatos och som är en ganska vanlig åkomma bland mina patienter på SÖS.


Veckan som gick träffade jag en gravid kvinna som hade fruktansvärda besvär med klåda. Hon hade ungefär 1 månad kvar till förlossning, och hon beskrev att det kliade så fruktansvärt i handflator och fotsulor så att hon höll på att bli tokig. Klådan fanns där dygnet runt men värre på nätterna. Under besöket hos mig rev hon sig kontinuerligt.


När någon söker för klåda under graviditet så går mina tankar allra först till något som vi kallar för hepatos eller ICP. Hepar är ju levern och en annan benämning för åkomman är alltså ICP (Intrahepatic cholestatis of pregnancy).


Jag tänker nu försöka berätta lite om tillståndet och vad vi gör för att hjälpa dessa stackars kvinnor som blir GAAALNA av klådan!


Hepatos eller ICP

Uttrycket “kolestas” kommer från de grekiska orden “chole” som betyder “galla” och “stasis” vilket betyder “stilla stadium”. Intrahepatisk kolestas uppstår när det finns ett problem med att tömma gallsalterna från levern.


Det är något som uppträder under graviditet, vanligast runt v 30, men kan förekomma redan så tidigt som vecka 10 hos dem som har det jätte besvärligt. Om gallsalterna har svårt att elimineras så ansamlas de i blodet, och det är som man tror ger klådan.


Det är inte klarlagt den verkliga orsaken till kolestasen under graviditet.


Genetiska, hormonella samt miljöfaktorer tros spela en roll vid genesen av tillståndet. Det är exempelvis vanligare om mamma o systrar haft hepatos att även nästa dotter får det.


Graviditets hormoner tros också spela en roll. En teori är att graviditetshormoner, särskilt östrogen, kan påverka gallblåsans och leverns normala funktion.


Hepatos drabbar ungefär 1–2/100 gravida i Sverige. Sverige och Chile är länder i världen som har ett högt antal gravida som insjuknar. Varför det är så är det ingen som riktigt vet.


Hur vet man om man har Hepatos?

Symtomen vid hepatos är
  • Svår klåda på handflator och fotsulor (ibland på hela kroppen)

  • Klådan upplevs ofta som djup, stickande och brännande

  • Värst är klådan på kvällar och nätter

  • Klådan ger inga utslag, men patienterna har ofta rivmärken, ibland över hela kroppen.


Vad kan jag göra själv för att underlätta mina besvär?
  • Pröva att smörja huden med fuktighetsbevarande kräm. Det är särskilt viktigt att smörja efter att du har duschat eller badat

  • En del prövar kylbalsam och tycker att det hjälper lite

  • Det kan hjälpa att ha svalt när du ska sova. Det kan också lindra att använda tunna och luftiga kläder.


Diagnos

Om du har ovanstående symtom kan man kontrollera nivåerna av gallsyra och levervärden i ditt blod • Proverna ska tas fastande exempelvis på MVC • Förhöjda nivåer av gallsyror i blodet tillsammans med typisk klåda krävs för att ställa diagnosen hepatos


Behandling

För att om möjligt minska klådan ges klådstillande medel. Det vanligaste är tabletten Lergigan. Den finns i två varianter. Lergigan comp som ges på dagen (och innehåller lite coffein som gör att man blir lite piggare) samt vanligt Lergigan att ta till natten (som man blir lite trött av).


Har man gallsyror >40mmol/l rekommenderar vi i de flesta fall ett läkemedel som heter Ursofalk. Ursofalk trappas upp och man brukar sluta på en dos av 250mg x4 tabletter oftast till natten. För somliga hjälper Ursofalk bra, gallsyrevärdet går ner och klådan minskar. Det brukar ta ungefär en vecka i så fall. För en del hjälper det inte alls, utan klådan kvarstår.


Vad gör man om det inte hjälper?

Alla gravida med hepatos erbjuds igångsättning av förlossningen efter graviditetsvecka 37. När man har fött barn upphör klådan av sig själv, man behöver inte ta några fler tabletter efter förlossningen. Gallsyror och levervärden normaliseras vanligtvis inom fyra veckor.


Är hepatos farligt?

De flesta (80 %) har en mild form av som inte ökar risken för fostret nämnvärt. Cirka 20 % får en svårare form med s-gallsyror ≥ 40 µmol/l. Här finns en ökad risk för prematurförlossning, syrebrist-komplikationer vid förlossningen samt en liten riskökning för intrauterin fosterdöd.


Därför rekommenderar man täta kontroller och induktion av förlossningen efter vecka 37.


/Doktor Eva

bottom of page