Förra veckan var en jobbig vecka för alla gravida. Värmeböljan gjorde att de flesta av de gravida kvinnorna som jag mötte klagade. Det är tungt att vara gravid när termometern stiger upp mot 30 grader. Många uttryckte sin önskan om att inte vara gravid längre.
Något som jag började fundera över vid alla möte, och som kändes som en av de centrala frågorna under veckan var; vad är egentligen skillnaden mellan förvärkar och latensfas? Hur vet man om det är dags att föda eller inte?
Jag tänker därför försöka bena upp detta lite.
Förvärkar
Jag brukar tänka att vi kan resa till månen, men vi vet inte vad som startar en förlossning. Är inte det konstigt? Livmodern är en glatt muskel vilket innebär att vi inte kan styra dess funktion med vår vilja.
Jag får ibland frågan om man kan träna sin livmoder? Svaret är nog tyvärr nej, men verkar som att livmodern har någon form av ”minne”. Det är ju väl känt att när man föder barn igen är det de allra flesta gånger mycket enklare. När förlossningen startar för en omföderska så verkar livmodern ”känna igen sig”. Hur detta fungerar vet vi inte heller idag.
Braxton Hicks kontraktioner
Namnet ”Braxton Hicks” har sitt ursprung från 1872 när en engelsk läkare vid namn John Braxton Hicks beskrev de sammandragningar som uppträder före det verkligt värkarbetet startar, dvs före latensfasen och som är ett sätt för livmodern att träna.
Föreställ dig att du tänker, ”det här måste vara förlossningsarbete”, bara för att få reda på att det inte är det. Gravida kvinnor har Dr. Hicks att tacka för försöket att ta bort denna förvirring.
Men vad är skillnaden egentligen??
Vad är Braxton Hicks sammandragningar?
Braxton Hicks kontraktioner kan börja så tidigt som andra trimestern. De upplevs dock oftast under tredje trimestern och framåt. När de kommer så drar livmoderns muskeln ihop sig i cirka 30 till 60 sekunder, och ibland så länge som två minut. Braxton Hicks kallas också "övnings sammandragningar" eftersom de är en förberedelse för de verkliga förlossningsvärkarna
Hur känns Braxton Hicks sammandragningar?
Braxton Hicks sammandragningar börjar som en obekväm men smärtfri sammandragning som börjar på toppen av dina livmodermuskler och sprider sig nedåt. De gör att magen blir hård och ibland nästan konstigt förvrängd (nästan spetsig). När du närmar dig beräknad förlossning kommer de att bli vanligare och blir alltmer intensiva.
Vad orsakar dem?
Det finns flera möjliga orsaker till dessa sammandragningar. Vissa tror att de främjar blodflödet till moderkakan. De tros inte ha en roll i utvidgningen av livmoderhalsen men kan ha viss inverkan på uppmjukningen av den samma.
Vad utlöser dem?
När mamman eller fostret är mycket aktivt
Om någon rör vid moderns mage
När moderns blåsa är full
Efter sex
Uttorkning
Vad kan man göra för att lindra Braxton Hicks sammandragningar?
Byt position. Du kan ligga ner om du har stått eller gå en promenad om du har suttit eller legat
Ta ett varmt bad
Eftersom man tror att sammandragningar kan orsakas av uttorkning, är det viktigt att du dricker vätska. Framför allt när det är sommar och värmebölja.
Latensfasen - den första delen av förlossningen
Latensfas kallas den del då kroppen förbereder sig inför det aktiva förlossningsarbetet. Under latensfasen börjar livmodermunnen att öppnas. Fasen känns igen på de molande värkarna som mest liknande mensvärk. Sammandragningarna kommer och går med olika intervall. Under latensfasen mjuknar livmodertappen.
Denna fas kan vara mellan 8–20 timmar.
När du tror att du är en bra bit in i latensfasen så ska du ringa till förlossningsavdelningen. De kan då ge dig tips och råd, samt planera för din ankomst.
Om latensfasen blir för utdragen så är det lätt att bli utmattad och förlora mycket kraft. Om fasen drar ut på tiden ska du söka hjälp för att få smärtlindring och en möjlighet att vila så att du har ork kvar till resten av värkarbetet. Försök att äta och dricka för att få energi till förlossningen.
Vad händer under latensfasen?
Kroppen förbereder sig inför förlossningen. I denna fas utplånas / förkortas livmoderhalsen, blir mjuk och ändrar riktning. Under tiden som kvinnans kropp förbereder sig så förbereder sig även fostret. Fostrets haka böjs mot brösten för att säkerställa att huvudets omfång blir så litet som möjligt.
Vad har latensfasen för symtom?
Typiskt är att värkarna kommer oregelbundet, åtminstone till att börja med. Det kan ibland bli en lång paus mellan dem. Latensfasens värkar påminner ofta om mensvärk. Sammandragningarnas längd kan både vara extremt korta och extremt långa. I början är de inte särskilt smärtsamma.
Längre in i latensfasen så kan det hos vissa göra mycket ont – framför allt kan det vara påfrestande eftersom man har ont nästan hela tiden under en väldigt lång tid. Utöver sammandragningar och värkar så upplever en del kvinnor smärtor i ryggen. Det kan också komma en teckenblödning, vilket beror på att blodkärlen i livmodertappen brister när livmodermunnen öppnas.
Lindra smärtan under Latensfasen
Det kan man göra på olika sätt under denna fas. Det viktigaste är att försöka slappna av. Om du kan så försök att dagtid vara uppe och röra på dig lite, varvat med vila.
För att lindra smärtan i latensfasen kan du:
Ta smärtlindrande läkemedel som exempelvis Alvedon
Värme från vatten eller kanske en riskudde brukar kännas bra. Bada inte om fostervattnet gått, då är det endast tillåtet att duscha.
Byt läge – i början kan en lägesändring räcka för att smärtan ska avta.
Andning / avslappning och Massage
TENS-apparat (du kan ofta få låna en på MVC eller förlossningen)
Fortsättning följer.
Hälsningar,
Doktor Eva
Comments