top of page

Det nya partogrammet frÄn WHO

Uppdaterat: 12 sep. 2023

- Senaste forskningen frÄn Birth-kongressen

Jag var inbjuden talare till den stora kongressen som fĂ„tt namnet ”Birth”. Denna kongress Ă€r i mitt tycke en av de bĂ€sta kongresserna som handlar om obstetrik och förlossningsvĂ„rd.


Det har inte varit nÄgon kongress pÄ de senaste 4 Ären (pÄ grund av pandemin) men nu var det mycket efterlÀngtat dags igen. Vi var flera hundra förlossningslÀkare och barnmorskor som samlades under ett antal dagar i Milano.


Det var mÄnga spÀnnande föredrag och diskussioner under dessa dagar. Jag fick ocksÄ förmÄnen att berÀtta om mina projekt om AFL (fostervatten laktat) och bikarbonat anvÀndningen vid vÀrksvaghet (se mitt tidigare inlÀgg). Det mottogs mycket bra. MÄnga kom fram efterÄt och ville prata och diskutera mina resultat. SÀrskilt bikarbonat projekten fascinerar mÄnga. Kul!


Partogrammet under förÀndring

En av diskussionerna som jag tycker var spÀnnande (ja, jag Àr en nörd , jag vet) Àr att man försöker att förÀndra det som kallas för partogrammet.


SÄ hÀr stÄr det i Wikipedia vad beskrivningen av ett partogram Àr:

Ett partogram Àr en sammansatt grafisk registrering av nyckeldata (moder och foster) under förlossningen som matas in mot tiden pÄ ett enda pappersark. Relevanta mÀtningar kan omfatta statistik som öppningsgrad, fostrets hjÀrtfrekvens, förlossningstid och vitala tecken. Partogrammet Àr avsett att ge en korrekt bild av förlossningsprogressen, sÄ att varje försening eller avvikelse frÄn det normala kan upptÀckas snabbt och behandlas i enlighet dÀrmed.

En Cochrane-granskning ( ni minns sÀkert de som sammanstÀller forskningresultat evidens baserat) kom dock till slutsatsen att det inte finns tillrÀckliga bevis för att rekommendera partogrammet i standard vÄrd.


Det nya partogrammet frĂ„n WHO - “Labour Care Guide (LCG)”

WHO vill nu införa ett nytt partogram, eller kanske mer en modifiering av det gamla partogrammet. Det nya Àr tÀnkt att vara mer individualiserat utifrÄn den födande kvinnan, vilket jag vÀlkomnar mycket.


Öppen 5 cm, dĂ„ Ă€r man i förlossning

UtgÄngspunkten för aktiv förlossning ska nu mer vara en öppningsgrad pÄ 5 cm (i stÀllet för 4 cm eller mindre). JÀmfört med det tidigare partogrammet, har följande Àndringar föreslagits:

  • man har ersatt ”man ska öppna sig 1cm/timme” riktlinjen med mer evidensbaserade tidsgrĂ€nser under aktivt första skedet av förlossningen.

  • Det innebĂ€r att man försöker individualisera progressen innan man intervenerar (lĂ€s: tar hĂ„l pĂ„ fosterhinnorna och kopplar ett Oxytocindropp).


Latensfasen

Man för en diskussion att latensfasen Àr svÄr att definiera eftersom den endast kan identifieras med sÀkerhet i efterhand. Tidpunkten nÀr förlossningen faktiskt startar Àr ofta oklar, och varaktighet av latensfasen Àr mycket varierande mellan kvinnor.


För tidig plottning i partogrammet av misstÀnkt latensfas Àr en potentiell kÀlla till onödigt ingripande dÄ man tycker att förlossningen pÄgÄtt för lÀnge redan innan den ens har startat.


Detta undviks i det modifierade nya partogrammet genom att man endast initierar dokumentation av förlossningens progress nÀr den aktiva fasen har diagnostiserats, dvs nÀr man Àr öppen minst 5 centimeter.


Krystfasen

Det nya partogrammet innehÄller Àven ett avsnitt för övervakning av den andra delen av förlossningen. HÀr vill man att man ska bedöma och frÀmja anvÀndningen av stödjande insatser av kvinnan för att förbÀttra hennes övergripande förlossningsupplevelse.


En viktig begrÀnsning av den ursprungliga partogrammet var att det inte inkluderar den del av förlossningen dÄ man Àr helt öppen och ska börja att krysta.


I dag finns inget uttryckligt krav pÄ att fortsÀtta övervaka kvinnans och barnets tillstÄnd och progressen under detta stadium av förlossningen.


Krystfasen, det andra stadiet av förlossningen, Àr en sÀrskilt kritisk tid. Minskad vaksamhet vid denna tidpunkt kan leda till ödestiget resultat.


Denna brist har nu ÄtgÀrdats i det nya partogrammet med större uppmÀrksamhet bÄde pÄ progress och kvinnors och barns vÀlbefinnande under krystfasen.


Det nya partogrammet Àr utformat för att betona vikten av det som Àr viktigt för kvinnors positiva födelseupplevelse men ocksÄ för att förbÀttra kliniska resultat för kvinnor och deras nyfödda.


Det nya partogrammet innehÄller bedömning av barnmorskans nÀrvaro, kvinnans nÀrings och vÀtskeintag, kvinnans position och rörlighet samt smÀrtlindring. Detta i syfte att frÀmja anvÀndningen av dessa evidensbaserade men ofta försummade metoder .


PICRINO

Det nya partogrammet har fĂ„tt namnet ” Labour Care Guide (LCG)”. Nu Ă€r Sverige pĂ„ gĂ„ng att införa och utvĂ€rdera LCG. En svensk version av LCG ska införas och utvĂ€rderas inom de nĂ€rmaste Ă„ren.


Det kommer att ske via en randomiserad studie som har döpts till ”PICRINO”.


Man hoppas pÄ studiestart under 2023, och Inbjudan kommer att gÄ ut till alla Sveriges 46 förlossningskliniker. Fortsatt information om det nya partogrammet och införandet kommer.


/Doktor Eva



bottom of page