Hur vanligt är det med missfall? Vad är en ofostrig graviditet? Vilka är riskerna för att få ett missfall ? Jag ska denna vecka försöka bena upp detta lite mer begripligt.
Missfall kan vara tidiga och sena
Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det vuxit färdigt. Det är vanligt att detta sker i tidig graviditet.
Ett tidigt missfall sker innan graviditets vecka 12, och ett sent missfall efter vecka 12 men de är mer ovanliga.
Vilka är symtomen vid missfall?
Det vanligaste är att man får ont i magen eller underlivet. Det kan kännas ungefär som en kraftig mensvärk
Det kommer blod från slidan och ofta blöder det mer än vid en vanlig mens
Själva utseendet på blödningen kan variera. Det kan ibland komma slem, tunn vätska eller blodklumpar. Det är vanligt att man både blöder mer och längre tid än vid en vanlig mens. Ofta pågår blödningen i 1–2 veckor.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte alltid innebära att du fått missfall. Dessa symtom kan ibland finnas i alla fall, vid en normal graviditet.
Hur vet jag om det är ett missfall eller om allt är bra?
Det mest tillförlitliga är att med ett (vaginalt) ultraljud helt enkelt titta efter. Ser man ett foster med ett hjärta som slår vid ultraljuds undersökningen, är det fortfarande normalt. Även om man blöder.
Man får ju dock inte glömma att detta är en ögonblicksbild. Man kan inte spå in i framtiden genom att titta. Det innebär alltså att missfallet kan komma vid en senare tidpunkt. Det kan också vara så att blödningen är betydelselös.
Kan man ta några prover som ger svar? Svaret är nej. Exempelvis så kan en + gravtest hänga kvar flera veckor efter att själva missfallet har skett, så den ger ingen information.
Man har också i vetenskapliga studier försökt att mäta olika hormoner som förekommer under graviditet. Det är dock inte tillförlitligt och används inte i den kliniska vardagen.
Ibland talar vi om ett ”fördröjt missfall”
Fördröjt missfall eller de vi inom vården kallar för ”missed abortion”, innebär en avstannad graviditet. Kroppen är ju oftast vis, men i vissa fall lite trög. Vid ett fördröjt missfall så har graviditeten stannat flera veckor tidigare, men man har ännu inte börjat blöda och få symtom. Detta upptäcks ibland först vid ultraljudsundersökningen.
Det mest extrema av detta fann man i en lite chilensk stad, där man hittade ett förkalkat foster i livmodern på en 91 årig kvinna när man röntgade hennes mage av andra orsaker. Hon beskriver att hon haft ”en knöl imagen” under stora delar av livet, men inte vetat att det var ett foster. Fostret var förkalkat och utgjorde ingen fara för henne.
Självklart förstår ni att detta är mycket, mycket ovanligt. Det vanligaste vid en ”missed abortion” är att man så småningom börjar blöda, även om det inte sker direkt när graviditeten stannar av.
Ofostrig graviditet
En ofostrig graviditet liknas oftast vid en ”missed abortion”. Skillnaden är att något gick fel, tidigt i celldelningen och det bildas aldrig något foster. Alternativet är att fostret har tillbaka bildats tidigt. Vid ultraljud ser man en hinnsäck och en moderkaka men inget foster.
Detta kan ibland kännas svårt att förstå, men troligt är att ett antal av de ”vanliga missfallen” är just detta. Skillnaden är bara att vi idag hinner att se det vid en ultraljuds undersökningen. Förr blev det ett ”vanligt missfall”.
Varför blir det missfall?
Många kvinnor som drabbas av missfall mår dåligt både fysiskt och psykiskt och blir mycket ledsna. Frågan är förstås varför blir det så här?
Den vanligaste orsaken är att fostret har en kromosomskada som gör att det inte överlever. Som jag sa ovan så är kroppen klok. Den avlutar helt enkelt det som inte kommer att överleva senare.
Andra vanliga orsaker till missfall
Ålder brukar vara en av dem. Man kan anta att kvinnan utsätts för påverkan under sitt liv, och på samma sätt påverkas även hennes äggstockar. Kvinnan föds ju med miljontals ägg som senare utvecklas, ett varje månad (=ägglossning). Detta är skillnad mot mannen som producerar nya spermier kontinuerligt.
Vanliga orsaker till missfall:
Fetma. Gravt överviktiga kvinnor får oftare missfall. Fetma är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd, och detta påverkar troligen graviditeten.
Sköldkörtel problem. Kvinnor med underfunktion av sköldkörteln, så kallad hypotyreos, har ibland svårt att bli gravida. De har också ett ökat antal missfall.
Kvinnor med andra kroniska sjukdomar är också överrepresenterade vad det gäller missfall.
Olika infektioner under tidig graviditet kan ge missfall.
Hur många procent av alla graviditeter slutar i missfall?
Omkring 15–25 procent av alla konstaterade graviditeter slutar i missfall. Omkring 75 procent av alla missfall inträffar i början av graviditeten, före vecka 12–13. Den vanligaste orsaken är kromosom skada hos fostret.
Behandling
Vid tidiga missfall behövs oftast inte någon behandling. Blöder du mycket ska du söka vård. Ett missfall avslutas oftast med att man ger kvinnan läkemedel som gör att resterna i livmodern stöts ut.
Ibland kan ett missfall behöva hjälp att avslutas med en så kallas skrapning av livmodern, vilket innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från insidan av livmodern. Det gör man i lokalbedövning och det gör inte ont, men kan kännas obehagligt.
Komplikationer
Det är ovanligt med komplikationer men ibland kan man drabbas av en infektion i livmodern efter att man fått ett missfall. Då får man mensvärksliknande smärtor, feber och mer flytningar än vanligt. Misstänker man infektion ska man söka vård för behandling.
Utomkvedshavandeskap
Av alla graviditeter utgörs 2–3% av utomkvedshavandeskap. Detta kallas även extrauterina eller ektopiska graviditeter.
Ett utomkvedshavandeskap innebär i korthet att graviditet börjar växa utanför livmodern. Oftast sker detta i äggledarna och beror på att det befruktade ägget inte kan komma eller hinner fram till livmodern utan fastnar på vägen.
Det finns risk att äggledaren spricker, att stora blödningar uppstår inuti buken och att man behöver operera. I mindre än 15 % av fallen kan ett utomkvedshavandeskap tillbakabildas av sig självt.
Symptom
Du kommer att få en positiv gravtest även om graviditeten växer på fel ställe i kroppen. Det vanligaste symtomet är menstruationsrubbningar, så som utebliven mens. Småblödningar, bruna flytningar och värk i buken är vanligt. Ibland kan vanliga graviditetssymtom som illamående och bröstspänningar förekomma.
Om ett utomkvedshavandeskap har börjat blöda inne i buken kan det orsaka svåra smärtor, yrsel, svimning och chock. Då är det viktigt att man söker vård.
Diagnos
Diagnosen ställs efter att blodprov av graviditetshormonet hCG analyserats och att man gjort ett ultraljud.
Behandling
Ofta behöver man göra en titthålsoperation. Behandlingen är att antingen ta bort graviditeten som sitter fel, men också genom att eventuellt behandla med ett läkemedel som heter Metotrexat.
Efter att ha drabbats av ett utomkvedshavandeskap finns det en ökad risk att det ska hända igen. Vid efterföljande graviditeter bör man vända sig till gynekolog i tidig graviditet för att konstatera att graviditeten sitter rätt.
I nästa inlägg kommer vi fortsätta under ämnet missfall, så kom tillbaka nästa vecka för det, eller anmäl dig till vår emaillista längst ner på sidan så säger vi till när inlägget är publicerat!
/Doktor Eva
コメント