top of page

3 Icke läkemedelsbaserad smärtlindringar vid förlossning

Uppdaterat: 25 okt. 2022



Senaste veckorna har vi pratat om hur man skulle kunna hjälpa förlossningsstarten på traven…kan man göra det? Ska man äta dadlar? Hur är det med hinnsvepning som har blivit så populärt? Jag har konstaterat att tyvärr saknas evidens i stort sett för alla dessa metoder. De största problemen är att det inte finns tillräckliga tillförlitliga studier gjorda. De studier som är gjorda är av allt för dålig kvalitet och med allt för få kvinnor inkluderade. Tyvärr!


Att bestämma smärtlindring innan

Ytterligare en vanlig fråga jag ofta får av gravida på vår mottagning handlar om smärtlindring. Vad är bäst? Hur ska man tänka? Vad ska man välja?


En del kvinnor är helt övertygade om att de inte kommer behöva någon smärtlindring. Det vanliga argumentet är att ”jag har normalt en hög smärttröskel”. Andra är helt övertygade om att de kommer att behöva all möjlig smärtlindring, då de är rädda att inte klara av smärtan.


Jag som stått bredvid en förlossning så många gånger kan konstatera en sak. Man vet aldrig förväg. Mycket handlar om andra saker. Är man exempelvis helt utmattad efter en lång jobbig latensfas, man har inte sovit på flera dygn, inte ätit, då är det mycket tuffare. Är man tämligen utsövd, känner sig lugn, trygg och känner att läget är under kontroll, då är det lättare.


Jag träffar ibland på par där partnern säger ”vi har bestämt att vi inte ska ha någon bedövning”. Detta blir jag så provocerad av! Det är den födande som bestämmer. Till ett hundra procent. Sedan är partnern jätte viktig, självklart, och man gör detta tillsammans. Partnern är en viktig faktor i detta med smärta och man kan hjälpas åt. Men det är till syven och sist den som föder som bestämmer. Det är min fulla uppfattning.


Smärtlindring du har att välja på

Jag tycker att man ska vänta och se. Man vet aldrig i förväg hur man kommer att reagera, eller hur det aktuella läget är. Eller i klartext - hur ont det faktiskt gör. Det är därför bäst att vara öppen för alla förslag.


Den smärtlindring som finns kan delas in i olika kategorier. Dels finns de metoder som är icke läkemedelsbaserade utan ger en annan form av smärtlindring, dels finns det metoder där man ger läkemedel aktivt i olika former.


3 Icke läkemedelsbaserad smärtlindring

1. Massage och beröring

Att få massage under förlossningen hjälper många födande att hantera smärtan lite bättre. Massagen ger ofta en avslappning, och det frigörs hormoner (endorfiner och oxytocin). Hormonerna lugnar och minskar känsligheten för smärta.


Här har partnern en viktig roll, och det är också ett bra sätt för partnern att känna sig delaktig. Man gör detta tillsammans. Det kan också vara bra att öva och prata ihop sig innan om ungefär hur massagen ska gå till.


Man måste dock komma ihåg att det alltid är den födande som bestämmer om hon vill ha massage eller inte. Jag har varit med om förlossningar där den födande absolut inte vill att någon rör henne. Oavsett vad man bestämt innan. Det måste man ta hänsyn till.


Massagen gör ofta att man kan fokusera på något annat än att det gör ont. Hjärnan har svårt att ta emot flera signaler på en gång. Därför kan beröring och massage göra så att signalerna om smärta blir mindre tydliga. Man blir alltså lite ”distraherad” och det gör förhoppningsvis lite mindre ont.


Massagen kan vara allt ifrån lätta strykningar till kraftigare massage. Under aktivt förlossningsarbete brukar massage i ryggslutet ha bäst effekt. Ryggslutet är den nedre delen av ryggen, precis ovanför rumpan. Det kan även kännas bra att få massage över magen, benen, axlarna och ansiktet. Det är olika vad man tycker känns bäst.



2. Värme och varmt vatten

En varm dusch eller ett varmt bad ger ofta en bra smärtlindring under förlossning. En varm vetekudde kan också hjälpa. Värme och vatten sätter liksom massage i gång kroppens eget smärtlindring system. Det hjälper till att man kan slappna av. Är man avslappnad så möter man ofta värkarna bättre.


Hur ska man göra?

Att rikta duschens varma vattenstrålar mot nedre delen av magen och ryggen brukar kännas skönt. Ett varmt bad kan också kännas avslappnande och dämpa smärtan. Många förlossningsavdelningar har idag badkar att erbjuda, vilket är en bra smärtlindring.


Idag är det också ok att föda i vatten på de flesta förlossningsavdelningar i Sverige, om allt är normalt. Många kvinnor väljer dock att kliva upp ur badet när det börjar närma sig att föda. Det är också en sak man får bestämma i det aktuella läget och inte före.


Att lägga en varm vetekudde mot magen eller ryggen, eller där det gör mest ont, kan också kännas skönt. Detta kan vara ett alternativ om man inte vill /får vara i vatten. En vetekudde är en slags tygpåse som är fylld med hela vetekorn. När kudden värms blir kornen varma och de håller värmen en stund. Vetekuddar eller motsvarande finns på de flesta förlossnings-avdelningar. Varma handdukar är ett alternativ till vetekuddarna.


3. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)

Många gravida kan låna TENS av sin barnmorska eller på förlossningen.

När man använder TENS under graviditet/förlossning så har man två eller fyra plattor som fästs nära eller på området där det gör som mest ont. Under förlossning kan det vara i ryggslutet eller långt ner på magen.


Inga sår får finnas i området där man ska fästa plattorna. Elektroderna ansluts sedan till en batteridriven dosa, en så kallad tens-apparat. Tens-apparaten skickar elektriska impulser till nerverna under huden. Det gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och att smärtsignaler blockeras.


Smärtlindring med tens kan ske på två sätt:

  • Det ena sättet är att smärtan lindras genom att smärtsignalerna till hjärnan blockeras. Det sker med högfrekvent stimulering, vilket innebär att elektriska impulser skickas med snabb hastighet.

  • Det andra sättet är att förstärka kroppens eget system för att lindra smärtan. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering, vilket innebär att de elektriska impulserna skickas med långsammare hastighet. Det gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta. Metoderna kan även kombineras.


Nästa inlägg ska vi prata lite mer om de läkemedels baserade metoderna.

Hälsningar,

Doktor Eva




bottom of page